петър Дамянов дава отговори на често задавани въпроси,

свързани с метода остеопатия

Днес нашият специалист отстеопат Петър Дамянов отговаря на няколко често задавани от вас въпроси, свързани с остеопатията.

  1. Има ли ограничения за прилагане на терапията?

Остеопатията е медицински метод и като такъв има няколко състояния, при които не се препоръчва да бъде прилагана. Това са инфекциозни кожни заболявания, открити рани и онкология в напреднал стадий. По отношение на възрастта- терапията няма ограничения. По света е честа практика още в първите седмици след раждането новороденото да бъде заведено при терапевт-остеопат. Процедурите са подходящи както за малки деца, така и за възрастни хора,  за пациенти прекарали инсулт или с имплантирани сърдечни стимулатори. Периодичните сеанси по Остеопатия по време на бременността пък, подготват жената за безпроблемно естествено раждане.

  1. Каква е продължителността на процедурите?

Продължителността е в рамките на 40 -50 минути и включва оценка на състоянието, поставяне на диагноза, терапевтично въздействие и препоръки за поддържащи упражнения. За постигане на положителен и траен резултат са необходими най-често от 3 до 6 процедури. Пряко значение има давността на заболяването и наличието на усложнения.

  1. Как въздейства специалистът остеопат?

Остеопатът въздейства на няколко нива и  системи на организма. Мускули, фасции и стави, върху лимфната система и кръвоносните съдове. Чрез терапията се подобрява работата на вътрешните  органи, въздейства се на слуха и зрението. В цялостност, остеопатията връща равновесието в организма и подобрява качеството на живот.